duminică, 24 martie 2013

Centru de excelenţă – Biblioteca “V.A. Urechia” Galaţi


   După „Mărţişor”, „Babe” şi „Moşi”, când calendaristic deja am păşit în anotimpul primăverii deşi luna martie se dovedeşte a fi destul de capricioasă, ne-am apropiat de momentul echinocţiului de primăvară, ce a marcat începutul primăverii astronomice. El s-a produs în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia a revenit la valoarea de zero grade.
   Un alt eveniment important pentru noi bibliotecarii din judeţul Galaţi şi unde am avut plăcerea de a fi invitată pe 20 martie 2013, a fost  - Conferinţa oficială de lansare a proiectului Biblioteca Judeţeană “V.A. Urechia” – Centru de excelenţă care oferă servicii pentru adulţi cu vârsta cuprinsă între 41-60 de ani. Cu această ocazie a fost inaugurat noul serviciu “40+ Activ, informat, valoros!” şi spaţiul pentru adulţi de către d-l director al bibliotecii judeţene, prof. dr. Zanfir Ilie, împreună cu d-l Paul Andre-Baran, directorul pentru România al programului Biblionet/Irex, dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi şi dr. Gh. Bugeac – şeful Comisiei de cultură a Consiliului Local Galaţi.
   Proiectul se va derula în perioada aprilie – iulie 2013, se vor realiza sesiuni şi ateliere pe diferite domenii: competenţe IT, informare, abilităţi practice.









   Dacă sunteţi interesaţi despre cum căutăm informaţii pe internet, cum organizăm un eveniment, cum avem grijă de sănătatea noastră şi cum măncăm cât mai sănătos; dacă doreşti să înveţi de la un specialist în make-up cum să te aranjezi, cum să fii încântătoare, să înveţi să confecţionezi bijuterii, să-ţi dezvolţi creativitatea; dacă doreşti să discuţi liber şi să primeşti sfaturi de la un specialist în legătură cu adolescenţii care par să nu mai ţină cont de nici o regulă, Biblioteca V.A.Urechia vă aşteaptă!

marți, 12 martie 2013

De Mărţişor


Un „mărţişor” pentru  literatura  română


  “Sunt născut la 1 martie 1837 în satul Humuleşti, judeţul Neamţului, Plasa de Sus, din părinţi români...”, ne spune marele povestitor român Ion Creangă. El a creat un bogat şi valoros tezaur de poveşti care au fermecat copilăria a zeci de generaţii şi vor constitui mereu lectura preferată a copiilor. Citind poveştile lui Ion Creangă, copiii cunosc numeroase figuri din viaţa satului: oameni şi buni şi răi, şi harnici şi leneşi, şi cinstiţi şi necinstiţi, optimişti, veseli, glumeţi, dar hotărâţi să lupte pentru o viaţă mai bună .
  Pe durata a două zile, Biblioteca Comunală Independenţa în parteneriat cu Clasa a II-a BŞc. Nr.1 Independenţa au desfăşurat activităţile:
*    Lumea poveştilor lui Creangă!
      - Realizarea desenelor pe teme din opera lui Creangă
      - Expoziţie de desene proprii ilustrative pentru opera marelui povestitor
*    Prin locurile unde a trăit   Ion Creangă
      - Prezentarea de date biografice
*      Recunoaşte povestea !
      - Prezentarea unor imagini
Loc de desfăşurare: sala de clasă şi biblioteca comunală
Coordonatorii acestui proiect: bibliotecar Mirela Cozloschi şi institutor Maricela Paraschiv.















duminică, 3 martie 2013

Oaspeţi din Europa în Independenţa, Galaţi



7 – 9 februarie 2013

În cadrul proiectului “Creativity in a digital world”, comunitatea noastră au avut oaspeţi – profesori din Cehia, Grecia, Italia, Polonia, Slovenia, Spania şi Anglia.
Activităţile proiectului s-au desfăşurat  pe parcursul a trei zile şi au inclus :

  •   cunoaşterea satului românesc: folclor, obiceiuri specifice zonei . Sala Căminului Cultural din Independenţa a fost gazda spectacolului oferit de ansamblul Mărgăritar în onoarea oaspeţilor noştri . S-a vizitat Muzeul Etnografic Independenţa
  •   activităţi demonstrative de folosire într-un mod creativ a lumii digitale, activităţi care au fost susţinute de profesori şi elevi de la cele două şcoli.