marți, 20 august 2013

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului prăznuită în Sfânta Biserică din Independenţa

Adormirea Maicii Domnului se prăznuieşte pe 15 august, după un post de două săptămâni. Este una dintre cele mai îndrăgite praznice ale popoarelor ortodoxe de pretutindeni.
      Sărbătoarea cuprinde două momente distincte, dar inseparabile pentru credinţa Bisericii: moartea şi îngroparea, învierea şi înălţarea la cer a Maicii Domnului.
     Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată de unii teologi drept "Paştele verii”.
     Sărbătoarea Adormirii îşi are originea, probabil, în Ierusalim. În secolul al VI-lea era deja larg răspândită. Sfântul Grigorie din Tours este primul martor din Apus al praznicului Adormirii, celebrat acolo, la început, în ianuarie. În timpul împăratului Mauriciu (582-602), data sărbătorii s-a fixat definitiv la 15 august.
    În fiecare an ziua de 15 august are o deosebită importanţă pentru locuitorii comunei Independenţa, în această zi se sărbătoreşte hramul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”.
   Comuna s-a format în anul 1879 prin împroprietărirea “însurăţeilor” şi prin mutarea clăcaşilor din vechile sate Măxineni, Braina şi Peneu, sate desfiinţate din cauza inundaţiilor cauzate de Siret. În urma războiului de independenţă ţara a devenit liberă şi independentă. Auzind de ici, de acolo cuvântul “independenţă”, moş Gheorghe Apostu s-a gândit împreună cu ginerele lui, Costin Dumitru, un tânăr voinic şi dezgheţat, să meargă însoţit de un al treilea, unul de-alde Bârsan, la Bucureşti pentru ca actul de botez al comunei să fie semnat de Vodă. Astfel cele trei aşezări: Măxineni, Braina, Peneu s-au numit Independenţa, nume ce stă mărturie a dragostei ce au dovedit-o bunicii noştri pentru pământul pe care călcau.
    Primul primar al comunei a fost Costin Dumitru, iar Maica Domnului a fost aleasă de cei care au întemeiat comuna ca ocrotitoare a vieţii lor de familie şi în acelaşi timp al obştii în anul 1886. Biserica s-a construit în timp de trei ani, iar în anul 1889 a avut loc prima sărbătoare pe care noi o numim Hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului.
   15 august este pentru noi o zi de mare sărbătoare.
   Credincioşii din Independenţa care au participat miercuri, 14 august la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului au retrăit parcă o nouă Sâmbătă Mare din Săptămâna Patimilor. În biserică s-au  cântat imnuri precum “Prohodul” şi “Binecuvântările Maicii Domnului”, iar Epitaful Maicii Domnului a fost purtat în procesiune împrejurul lăcaşului de cult.
    Slujba Adormirii Maicii Domnului a fost îmbogăţită cu Prohodul Maicii Domnului, care a fost compus de Manuel din Corint la începutul secolului al XVI-lea, după modelul Prohodului Mântuitorului.
Joi, 15 august credincioşii au participat la Slujba Adormirii Maicii Domnului în Biserică şi apoi la o agapă frăţească în sala Căminului Cultural.

Mulţumim celor care care făcut ca această sărbătoare să se desfăşoare în condiţii foarte bune:
Agavriloaie Gheorghe
Cara Tincuta
Chirila Elisaveta
Cipsor
Costin Elena
Cozloschi Gheorghe
Croitoru Anton
Epure Gheorghe
Epure Sandel
Filip Ilie
Florea Marian
Fotin Iuliana
Gigi Soare
Grigorie Catalin
Ilie Dumitru
Ilie Gigel
Ilie Nicoleta
Mânjâneanu Cati
Matei Gheorghe
Melinte Nicoleta
Mihai Dumitru si Dumitra
Mihai Tudorel
Mihalcea Danut
Moldoveanu Danut
Monu Danut
Neacsu Ionica
Neagu Marcela
Neagu Maria
Neagu Nicu
Neagu Vasile
Patrasc Anisoara
Patrasc Bejan
Primaria Independenta
Radu Gina
Stan Veturia
Stan Sandel
Stanciu Costica (Nazdravanii)
Stavar Constantin
Stegaru Mirela
Stoica Geta
Stoica Gheorghe
Stoica Gina
Tanase Tudorel si Geanina
Tarbuc Costel
Tarbuc Spiridon
Vasile Neculai
Vasui Jana





Pregatiri pentru hram









































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu