Activitati





Ziua eroilor

21 mai 2012

  În decursul timpului, omenirea a cunoscut necontenite schimbǎri prin care a parcurs, evoluând, distanţele de la trecut la prezent. S-a trecut prin rǎzboaie nimicitoare, pǎci umilitoare, asupriri strǎine, dar şi prin lupte eroice pentru dreptate si libertate. Prin faptele lor, cei care sǎvârşesc istoria sunt oamenii, fiindcǎ istoria este de fapt chiar viaţa oamenilor, felul lor de a fi, de a gândi si a se organiza, obiceiurile si tradiţiile pe care le au. Trecutul ţǎrii noastre a fost destul de zdruncinat . Pornind la lupta cu eroismul lor legendar, românii s-au acoperit de glorie în luptele date pentru propria libertate si pentru a ajuta alte popoare sǎ-şi obţinǎ libertatea.

  De neuitat vor rǎmâne faptele de vitejie ale atâtor oşteni cǎzuţi la datorie cu faţa la duşman. Numǎrul lor este imens şi de aceea trebuie sǎ ne aducem aminte de acei bravi români care au cţzut pentru a realiza un mare ideal - Independenţa Naţionala, ideal care venea de departe, din adâncurile istoriei si care continua visul de veacuri al stramoşilor care dǎduserǎ mereu jertfe pentru libertate.
  În luptele date au cǎzut la datorie, bravi bǎrbaţi din Independenta, comuna care în trecut se numea Maxineni(1772) si care în urma Rǎzboiului de Independenţǎ din 1877, toponimul este schimbat de cǎtre bǎtrânii comunei în Independenţa.

  Pe câmpul de luptǎ au cǎzut în campania anilor 1916-1918 un numǎr de 171 fii ai satului. În amintirea lor a fost ridicat un monument în anul 1926; operǎ ce aparţine sculptorului I. Renieris. Monumentul este tip obelisc construit din beton si marmurǎ , este în stare bunǎ, el fiind restaurat în anul 2002, este amplasat în faţa Cǎminului Cultural. Monumentul are urmǎtoarele înscrisuri “Ridicat-am acest monument în amintirea eroilor: fii ai comunei Independenta, cǎzuţi pe câmpul de luptǎ în rǎzboiul 1916-1918”şi “ Pe aici nu se trece- Mǎrǎşeşti, 6 august 1917”. Eroii cǎzuţi în aceastǎ campanie au facut parte din Regimentul Siret 11; Regimentul 51 Infanterie; Regimentul 7 Vânǎtori; Campania 2 Sanitari; Regimentul 24 Infanterie; Regimentul 6 Calaraşi; Regimentul 6 Roşiori; Regimentul 1 Graniceri; Regimentul 3 Vânǎtori

Ultima jertfǎ datǎ de cǎtre fii satului a fost cea din timpul celui de-al doilea rǎzboi mondial. În amintirea lor s-a ridicat în anul 1999 un monument tip obelisk din beton si marmurǎ; şi care este amplasat în faţa Cǎminului Cultural în apropierea monumentului ridicat în amintirea eroilor cǎzuţi în primul rǎzboi mondial. Eroii cǎzuţi în aceastǎ campanie au facut parte din Regimentul 11 Dorobanţi, Regimentul 30 Artilerie, Regimentul 9 Calaraşi, batalionul 3 Vânǎtori, Regimentul 3 Artilerie, Regimentul 24 Infanterie, Batalionul 7 Vânǎtori de munte.

În amintirea celor cǎzuţi în fiecare an de Ziua Eroilor si 1 decembrie - Ziua Naţionalǎ a României se aduce un pios omagiu. La aceste ceremonialuri participǎ cei mici – copii, dar şi cei  mari- adulţii. Respectându-se tradiţia, au loc la cele douǎ  monumente procesiuni militare şi religioase, în cadrul  cǎrora se depun coroane de flori şi au loc evocǎri istorice.








Biblioteca - Scoala









Ora de lectura

 Au participat elevii clasei I-a B, scoala 1 Independenta, inv. Maricela Paraschiv.
S-au citit de catre bibliotecar: poezia Zdreanta, de Tudor Arghezi si povestea Hansel si Gretel de Fratii Grimm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu